Help! Een vlek!

Wat kunt u doen?

Helaas niet te vermijden: een vlek in de bekleding van uw stoel of bank. Maar als u de juiste methode van reinigen gebruikt, is het vaak goed op te lossen. Doe het wel snel want hoe langer u wacht, hoe moeilijker het is om de vlek te verwijderen.

Altijd eerst testen

U moet er snel bij zijn maar niet overhaast te werk gaan. Test op een onopvallende plek hoe de stof van uw meubel reageert op de reinigingsmethode. Borstel de stof op die plek van te voren wel even af.

Vlekken die in water oplosbaar zijn

Koffie, thee, alcohol, frisdrank, vruchtensap en limonade kunt u het best reinigen met lauwwarm water met een beetje shampoo. Ook koffie met melk, inkt, mayonaise, saus, soep, parfum, roet, braaksel kunt u op deze manier te lijf gaan. Helpt dit niet? Gebruik dan spiritus, wasbenzine of een vlekverwijderaar. Let op: eerst laten drogen!

Koffievlek? Gebruik lauwwarm water waarin u een beetje shampoo oplost
Koffievlek? Gebruik lauwwarm water waarin u een beetje shampoo oplost

Gebruik altijd koud water als uw meubel een vlek heeft door bloed, ei, chocola, urine of poep. In deze stoffen zitten namelijk eiwitten. Warm water zorgt ervoor dat de eiwitten stollen waardoor de vlek zich onomkeerbaar hecht aan de stof.

Vlekken die niet wateroplosbaar zijn

Veel mensen verwijderen kaarsvet met een strijkijzer. Wij raden dat af. Om te voorkomen dat de hitte de stof beschadigt, kunt u beter proberen het vet te verbrokkelen en weg te halen. Gebruik voor wat overblijft wasbenzine.

Als de vlek niet verdwijnt, eerst laten drogen en dan spiritus, wasbenzine of vlekverwijderaar gebruiken
Als de vlek niet verdwijnt, eerst laten drogen en dan spiritus, wasbenzine of vlekverwijderaar gebruiken

Het verwijderen van kauwgum kan met een speciale bevriezingsspray. Lees de gebruiksaanwijzing goed en test het eerst op een onopvallende plek. Sommige stoffen, zoals velours, kunnen namelijk beschadigd raken.

Vlekken door lakverf, boenwas, vet, hars, olieverf of teer vereisen reinigingsmiddelen die een oplosmiddel bevatten zoals wasbenzine, spiritus of vlekkenwater.

Roest en (opgedroogd) bloed kunt u het beste verwijderen door te deppen met een (witte) doek met een oplossing van citroenzuur (1 eetlepel citroenzuur : 1 dl koud water).

Na de behandeling

Vlek verdwenen? Gebruik dan een droge witte doek om de plek na te wrijven. En wacht tot uw stoel of bank helemaal droog is, voordat u deze weer in gebruik neemt.

Is het niet gelukt? Neem dan contact op met Meubelservice Nederland. Want als wij de vlek er niet uit krijgen, krijgt niemand hem eruit!